Normaal gesproken heeft een mens ongeveer anderhalf (volgens het Voedingscentrum) ?twee (volgens de Wereldgezondheidsorganisatie) liter water nodig per dag. Verschillen in waterbehoefte hebben onder andere te maken met het geslacht, de leeftijd en de dagelijkse inspanningen. Het water is oa nodig voor het regelen van de lichaamstemperatuur en het oplossen van mineralen en voedingstoffen voor het lichaam. Bij meer inspanning, zoals tijdens het wandelen, zal de behoefte van het lichaam aan water groter worden.

Door vaker drinken van kleine hoeveelheden zal een vloeistof makkelijker opgenomen worden dan in een keer veel. De commercie heeft hier handig op ingespeeld met drinksystemen zoals Platypus, MSR, Camelback, Hydrapack en andere merken. Maar er is natuurlijk niets op tegen een fles met een dop. De hydratatiesystemen hebben als nadeel bij koud weer dat de slangetjes stug worden en bij vrieskou bevriezen. Maar welk mooi systeem dan ook, je moet regelmatig drinken, zeker bij warm weer en grote inspanningen. Wachten totdat je dorst krijgt is een nono! Het is niet goed en een waarschuwingssignaal van je lichaam dat je er iets aan moet gaan doen. De veelgehoorde kreet: 'Als je dorst krijgt is het te laat!' klinkt dramatisch maar niemand heeft kunnen verduidelijken waarvoor het te laat was.

Zelf zetten we een countdowntimer op een horloge op repeat en worden er zo iedere keer weer aan herinnerd.  Maar niet alleen met warm weer is drinken noodzakelijk, bij koude dagen is het net zo hard nodig.

Er zijn allerlei drankjes en supplementen te koop, doe wat je nodig vindt,  voor mij voldoet water meestal net zo goed. Bij langere wandelingen neem ik twee flesjes water mee en 1 met een smaakje.

zelf

Verschillende drinkflesjes en een Platypus. Het hangt een beetje af van de afstand en het weer. Een 3 liter Camelbak. De Camelbak is ideaal; genoeg bergruimte en met 3 ltr water kom  je een eind.

 

 

  •  Foto's
  • Disclaimer

 

 

www.flickr.com

This is a Flickr badge showing items in a set called nature. Make your own badge here.