Kleding is een vaak onderschat onderwerp bij (niet alleen) beginnende wandelaars. Kleding moet functioneel en geschikt zijn voor het jaargetijde waarin je loopt, goed passen en daarna pas modieus.

Mode en Kleuren.

Zo gauw als een activiteit, hobby of sport een bepaalde populariteit krijgt, dan stort de commercie zich er op.  Kleuren en patronen zoals DRP's kunnen functioneel zijn als je in het terrein wilt opgaan om foto's van beesten te maken maar ook als je juist wilt opvallen in gevaarlijk situaties of als je in gevaar bent (signaal geel of oranje). Dat donkere kleuren meer warmte opnemen dan licht is bekend en voor de rest zal het - behalve voor de portemonnee- weinig uitmaken.

Grofweg zijn er twee seizoenen met alle variaties er tussen in. Het zomerseizoen en het winterseizoen. Voor kleding wordt er vaak het 3-lagen systeem toegepast. Dit systeem beperkt zich niet alleen tot de winter, het gaat om het principe dat het hele jaar door toepasbaar is.

De 1e laag die altijd gedragen wordt (ondergoed) moet het lichaamsvocht (zweet) zo snel mogelijk afvoeren van het lichaam. Dit is omdat vocht warmte beter geleid dan lucht en dat daardoor lichaamswarmte kwijtgeraakt wordt. Dit geldt niet aalleen voor het bovenlichaam maar zeer zeker ook voor het onderlichaam; niets zo irritant als een kruis dat nat is van het zweet. Dit maakt katoen meteen al ongeschikt als 1e laag. Vaak wordt in dit verband gesproken over 'thermische' kleding omdat het warm houdt. De naam is misleidend omdat de kleding niet warm houdt maar het vocht dat zorgt voor warmteafvoer afgevoerd wordt. De naam zou ook impliceren dat 'thermische'kleding niet in de zomer gedragen zou kunnen worden omdat het 'warm' houdt. Niets is minder waar! Je wilt immers vocht van je lichaam afhebben.  Vochtregulerende kleding zou een betere  benaming zijn maar klinkt minder interessant.

De 2e-laag is een isolerende laag tussen de 1e-laag en een jack of windbreker maar kan ook de laatste laag bij goed weer zijn.  Dit kan een vochtregulerende laag of een fleece shirt zijn. Dit shirt kan ook bij koude omstandigheden, zonder dat het waait of regent, zonder jack of windbreaker gedragen worden.

De 3e-laag een wind- en regenwerende laag. Deze laag heeft als belangrijkste eigenschappen dat het winddicht, waterafstotend en daarbij goed ademend is, zodat het transpiratievocht afgevoerd kan worden. De eisen lijken in tegenspraak, maar een Goretex is het gelukt om dat aan de eind van de 80'er jaren te realiseren. Sprayway was een van de eersten die er mee op de markt kwam en wij moesten onze Sprayways dan in de UK kopen omdat het hier volkomen ombekend was.  Een jack of windbreaker kan de 3e laag in de winter of de tweede laag in de zomer zijn.
Een goede 3e-laag is regenbestendig, winddicht, ademend en heeft mogelijkheden om ventilatieopeningen te maken. Als 3e-laag komen jacks of windstoppers van fleece in aanmerking. Een populaire term is ook 'soft shell' die niets anders dan een fleece, maar verkooptechnisch klonk het weer aantrekkelijk. Hoe je het ook noemt, het is ideaal bij wind of een enkele regenbui. Mocht het harder regenen dan kun je er makkelijk een Paclite overheen aantrekken. Een 'hard shell' is niets anders dan een regenjack.

(!) Let op het wasvoorschrift en gebruik voor de ademende shirts *geen*  wasverzachter.

Zomerkleding

Voor het zomerseizoen geldt hetzelfde principe maar met hoofdzakelijk lichtere kleding, zoals afritsbare broeken, dunne vochtregulerende shirts met korte of lange mouw.

Broeken. Broeken zijn er in volop uitvoeringen beschikbaar, zij worden vooral voorzien van een grote hoeveelheid zakken die al naar gelang de betrouwbaarheid van het merk nuttiger of hindelijker zijn. Maar spijkergoed is evenals katoenen broeken alleen maar af te raden. De wandelbroeken die tegenwoordig verkocht worden zijn licht, al dan niet afritsbaar, en snel droog.

 Wandelsokken  Kies goede sokken. Vaak worden sokken als sluitpost op de begroting gezien maar kunnen als eerste problemen geven. Goede wandelsokken en vooral goedpassende voeren het vocht beter af en kunnen blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. Vaak zijn wandelsokken verkrijgbaar in verschillende diktes: in de wintermaanden gebruik je de wat dikkere exemplaren om de warmte beter vast te houden. De ouderwetse gewoonte van twee paar sokken is gelukkig achterhaald.

Mutsen, petten en hoeden 

Bij koud weer is een  muts of winterpet aanbevolen, omdat  veel energie (ongeveer 40%) via het hoofd verloren gaat. Soms wordt het advies gegeven om als het erg koud is lippen, gezicht, handen  in te vetten met vaseline. Niet echt praktisch, behalve de neus, een muts of balaclava en handschoenen zijn beter.  Ook bij mooi weer is pet of hoed een goede bescherming tegen de zon.

Merken en zo

Er zijn goede en betrouwbare merken op kledinggebied en prutmerken. Er valt niet 1-2-3 te zeggen waar wat verkocht wordt; er zijn outdoor stores en outdoor stores. Je kunt een vochtregulerend shirt kopen bij een van de bekende outdoor shops in Nederland of een vochtregulerend hardloopshirt bij een goede sportzaak.

 

 zelf

Afritsbare broek(en), diverse GRT van Columbia, shirts van Nike, Adidas, Quencha, ondergoed van Black Bear (wordt helaas niet meer verkocht en de opvolger is prut) , soft shell van Techno en van Timberland, dunne fleece van Columbia en een windblokker van Jack Wolfskin en een regenjack van Sprayway.

 

 

  •  Foto's
  • Disclaimer

 

 

www.flickr.com

This is a Flickr badge showing items in a set called nature. Make your own badge here.