Steeds vaker zie je naast voetafdrukken kleine ronde gaatjes in de grond, soms van nordic-walkers, maar ook steeds vaker van gewone wandelaars. Een wandelstok is niet anders dan een hulpmiddel, voor een betere stabiliteit, om net een beetje steun te geven of een nijdige keffer een mep te geven. Er zijn verschillende wandelstokken, de houten van opa die er allerlei metalen plaatjes van de toeristische trekpleisters die hij bezocht had op vast maakte, lichtmetalen en kunststoffen. De nieuwere stokken zijn meestal in hoogte verstelbaar en al dan niet met schokdemping en verwisselbare punten.

Wandelstokken geven extra stabiliteit en steun, mits ze goed gebruikt worden. Stokken voor het wandelen moeten niet verward worden met de stokken voor Nordic Walking! Deze Nordic Walinkg stokken zijn meestal uit 1 stuk en omdat zij deel uitmaken van een rage, zijn ze onbeschoft duur gemaakt en heten geen stokken meer, maar 'poles'.

Nadelen van wandelstokken zijn er ook: ze zijn alleen effectief indien ze goed gebruikt worden en je hebt je handen vol er aan, letterlijk dan. Wil je even op een kaart kijken, een foto maken, dan hangen die stokken aan je polsen.

De stok moet grofweg tot iets boven de elleboog komen, voor bergafwaarts moet hij iets langer staan dan bergopwaarts. Je kunt merktekentjes op de stok zetten, maar uiteindelijk doe je het op gevoel.

Een of twee handen vol? Twee stokken hebben het voordeel dat er meer stabiliteit is, maar daar staat tegenover dat je beide handen in gebruik hebt. Wil je met stokken lopen, probeer het dan eens door ze van iemand te lenen of te huren bij een buitensport zaak.

Het meest aangewezen type stok is de telescopische stok. Heb je hem niet nodig dan schuif je hem in elkaar en dan is 'tie nog maar zo'n 50cm. De meeste rugzakken hebben ook een paar lusjes om de stokken vast te maken, of anders kun je iets maken met velcro. De meeste stokken hebben verwisselbare punten, voor  verschillende ondergronden, harde punten en asfaltdoppen. 

Stokken kunnen ook uitgevoerd zijn met een dempings mechanisme. (wat ik zelf prettig vind) De goedkopere stokken zijn uitgevoerd met kunststof handvatten, de duurdere met kurk.


hij:Leki's

zij:hoeft niet echt.

 

 

  •  Foto's
  • Disclaimer

 

 

www.flickr.com

This is a Flickr badge showing items in a set called nature. Make your own badge here.