Gevaren liggen overal op de loer, van lastige honden, te weinig drinken, verdwalen, het weer, enz

Een klein maar re?l rampscenario. Pap en mam gaan met twee kinderen de bergen in de dag na aankomst op het vakantieadres. Het is mooi weer, ze hebben hun sportschoentjes aan, mam heeft haar nieuwe teenslippers aan, ze dragen een T-shirtje omdat het warm is, paps heeft een rugzakje met een fles limonade, een kaart hebben ze niet nodig omdat overal paaltjes staan met de route er op. 'An accident waiting to happen.'  Na 2 uur wandelen zijn ze een behoorlijk stuk de berg opgelopen. Paps wordt een beetje licht in het hoofd, de kinderen zeuren dat ze dorst hebben, mams glijdt uit over een gladde steen en kneust haar enkel. Het weer slaat om en het begint te regenen en te waaien. Ze hebben een routepaaltje gemist en zijn de weg kwijt. Voor de rest geldt: Kleur de plaatjes en maak het verhaaltje af.

Overdreven? Niet echt. Jaarlijks moeten reddingsdiensten in actie komen om mensen uit hun benarde positie te redden.

Het grootste gevaar is zelfoverschatting, ook door semi-profesionals zoals de reisleidster die in mei 2004 de dramatische wandeltocht door de Sierra Nevada begeleidde.

Water drinken
In de sport- en gezondheidsbranche heeft lang het idee rondgewaard dat een mens niet genoeg water kon drinken. Water transporteert de voedingstoffen in het lichaam, regelt door verdamping onze lichaamstemperatuur, en vervoert de afvalstoffen uit het lichaam. Is kortom nodig en gezond.

Totdat men er bij marathonlopers ineens achter kwam dat zij niet alleen konden bezwijken aan uitdroging, maar ook aan overhydratie, oftewel hyponatremia. Door te veel vocht in het lichaam ontstaat er een te laag natriumgehalte in het bloed, waardoor het vocht niet langer verwerkt kan worden. Dat gaat in de cellen zitten, zoals ook de hersencellen. Die kunnen gaan uitzetten met soms fatale gevolgen, zoals voor een 28-jarige loper aan de Boston marathon in 2002. Zij overleed aan watervergiftiging, een diagnose die pas maanden later werd gesteld.

Dit komt ook omdat de gevolgen van watervergiftiging juist kunnen lijken op uitdroging of verschijnselen die ook door overmatige inspanning kunnen ontstaan, zoals spierverstijvingen, spierkrampen, hoofdpijn, misselijkheid, braakneigingen, vertroebeling van bewustzijn, desori?tatie, flauwvallen en zelfs dus epileptische aanvallen en coma.

Maar er zijn ook kleinere gevaren, een wondje, een muggensteek, een teek, verdwalen

Dehydratatie

is een ander re?l gevaar dat kan optreden. Jammer genoeg is dorst niet een goede indicator of men vocht tekort komt, het kan een indicatie zijn voor volwassenen, maar voor kinderen en ouderen is het geen goede indicatie.  Een betere manier om het vochtgehalte te controleren is de kleur van urine: een lichte kleur betekent dat je voldoende vocht hebt, een veel donkere kleur zoals donker geel moet alarmbellen doen rinkelen.

Het weer

Een van de zaken waar je in Nederland van op aan kunt is de onvoorspelbaarheid van het weer, de 10% kans op regen is natuurlijk 100% waarheid waar jij net loopt en welke richting je ook uitloopt, je hebt de wind altijd tegen. Maar ieder weer is geschikt om te lopen, je hoeft alleen maar je kleding aan te passen. Het enige weer dat voorzichtigheid vereist is onweer. Probeer te schuilen waar dat kan en vermijdt open vlaktes. Er valt veel over te zeggen maar het is een oneindige discussie onder welke boom  je moet gaan staan of niet en of je moet hurken of moet gaan liggen in een open veld.

Honden

Eigenlijk hebben we nooit last met honden als we wandelen.

Noodsignalen

Vaak gebeuren ongelukken bij het afdalen van heuvels en bergen. Raak je in nood, dan kun je het fluitje gebruiken. Het offici?e noodsignaal is zes keer op het fluitje blazen of zes flitsen met de zaklantaarn, verdeeld over een minuut. Het antwoord van de redder is 3 x per minuut (1 x per 20 sec)

EHBO

In elk geval moeten pleisters, verband en vooral een nooddeken worden meegenomen. Een nooddeken van folie is licht van gewicht en kost weinig. Maar belangrijker is nog dat je weet hoe je de spullen moet gebruiken

 

 

  •  Foto's
  • Disclaimer

 

 

www.flickr.com

This is a Flickr badge showing items in a set called nature. Make your own badge here.