Een van de belangrijkste onderdelen bij het wandelen zijn schoenen. Ze zijn er in allerlei soorten en uitvoeringen, van lage wandelschoen voor vlak terrein tot stevige bergwandelschoen voor ruiger terrein en bergwandelingen.

Welke schoen u ook kiest, hij moet bij de soort wandeling passen; van wandelingetje in het bos tot een meerdaagse tocht in de Pyreneen.

De wandelschoenen in 4 categorieen: van A tot en met D, met daarbinnen een heel prijsscala.


De soorten schoenen zijn:

Categorie A

* Lichte wandelschoenen.
* Bedoeld voor dagwandelingen over goede paden.

Categorie B

*Ook bekend als de trekking- of bergwandelschoen.
* Het loopcomfort van een sportschoen en de stevigheid van de bergwandelschoen.
* De zool is stijver dan bij de A-schoen
* Het bovenwerk is wat steviger dan bij de A-schoen.
* De halfhoge schacht geeft steun aan de enkels.
* Vooral geschikt voor langere en meerdaagse wandelingen met bagage, zolang er sprake is van een pad.

Categorie C

* Bedoeld voor trektochten door ruig terrein.
* Aanzienlijk robuuster uitgevoerd dan de B-schoen.
* De zool buigt slechts een beetje.

Categorie D

* Zware bergschoenen met een stijve zool.
* Vooral gebruikt door bergbeklimmers.

Voor de keus van de schoen kunt u zich het best laten leiden door een goede buitensportzaak, de kans dat u geholpen wordt door mensen die er echt verstand van hebben is groter dan in een 'gewone' schoenenzaak. In een gespecialiseerde zaak komt een u een scala van merken en modellen tegen. Het is zaak om duidelijk te maken wat uw wandelplannen zijn, alleen dan kan u een zinnig advies krijgen. Pas de schoenen wel met de sokken die u gaat dragen, samen met de schoen moeten ze goed om uw voet sluiten.

tip.

eigenlijk heb ik een hekel aan zogenaamde tips :-(  Meestal kun je de schoenen meenemen naar huis en binnen een beetje rondhobbelen en als ze niet bevallen, terugbrengen en omruilen. Een goede aanvulling hierop is de schoenen mee te nemen naar de locale fitness en de schoenen op een  loopband uit te proberen. Ik geef toe, ik zag er een beetje vreemd uit in sportspullen met mijn wandellaarzen, maar op de loopband kon ik ze wel testen onder allerlei hellingen.


Onderhoud is niet moeilijk, natte schoenen laten drogen, maar niet in de zon of voor de kachel, af en toe een beetje onderhoudsmiddel en af en toe de binnenkant schoonmaken.

Sokken scheiden de voeten van de schoenen, moeten wrijving voorkomen, voeren zweet af en zijn belangrijk voor de pasvorm van de schoen. Wol en katoen zijn uit den boze evenals het verouderde principe van twee lagen sokken. Zorg voor goed passende wandelsokken  bij voorkeur naadloos , de truuk van een sok om je hand vouwen voor de maat is niet echt aan te bevelen bij sokken van 20 tot 30 euro, en wissel bij langere tochten de sokken tijdens de wandeling.

Een bindende factor zijn veters; meer nog hoe ze gebruikt worden dan welke veters. Hier onder wat links naar sites die over het strikken van gaan:

zelf

Aan mijn voeten zitten naar alle tevredenheid een paar Meindls, voor het 'gewone' wandelwerk New Balance hoewel dat merk bij klachten oorverdovend stil blijft en voor wbt sokken ben ik niet echt merktrouw maar als het warm is heb ik het liefst sokken van het soort Cool Max.

zij

Hanwag

 

 

  •  Foto's
  • Disclaimer

 

 

www.flickr.com

This is a Flickr badge showing items in a set called nature. Make your own badge here.