Navigatie is de kunst om daar te komen waar je naartoe wilt en dan het liefst via de weg die je zelf bepaalt. Er zijn verschillende manieren om dat te doen: je kunt aan iedereen vragen die je tegenkomt wat de weg is, de markeringen van een route volgen, op sterren, een goede kaart gebruiken, of een GPS kopen.  Vragen lukt niet als er geen mensen in de buurt zijn, markeringen zijn er ook niet altijd of gaan die kant op die niet gewenst is, op sterren is erg lastig overdag of als er bewolking is 's nachts. Blijven over de kaart en de GPS. Aan de GPS is een ander deeltje gewijd, dus blijft de kaart over.  Het beste zijn de zg stafkaarten, schaal  1:25.000, deze voldoen in de meeste gevallen. Een andere mogelijkheid zijn routebeschrijvingen van wandelingen waarbij de tekst vergezeld gaat van 1 of meerdere kaarten.  Een andere mogelijkheid is het downloaden van kaarten, een paar opties hiervan zijn bijv. Maps.google, Mapsource, Mappy en nog een hele reeks dat Google u kan laten zien.  Een van de misverstanden die uit de weggeruimd moet worden is dat een GPS het ultieme navigatiemiddel en u overal heenbrengt. Dit is slechts ten dele waar zolang de batterijen niet leeg zijn, de goede kaart geladen is en deze voldoende details laat zien. De kaarten van een GPS geeft geen informatie qua hoogte of stijging van het terrein.  De beste kombinatie voor is een kaart en GPS. (om in ieder geval de auto weer terug te vinden NA de wandeling)

GPS is een wonderschoon hulpmiddel om te navigeren of je auto terug te vinden. De werking ervan is voor de meeste mensen net zo interessant als de werking van de tv of de computer van de wasmachine; je drukt op een knopje en het ding werkt. Als je er meer over wilt weten dan zijn er drie goede sites: Garmin, Smithsonian National Air and Space Museum en Trimble. Overigens is het een knap stukje techniek dat een hoopje elektronica op zo'n slordige 20.000 km afstand laat zien waar je bent (tot op een paar meter nauwkeurig) op deze aardkloot.

Een van de dingen die je kunt doen met een GPS is een wandeling volgen die je van te voren hebt uitgestippeld of gedownload volgen. Het is nuttig om voordat je begint met wandelen de locatie waar je begint, de bushalte of de parkeerplaats vast te leggen. Meestal zit er een mark functie op een GPS of anders maak je er een waypoint van.

Je kunt de GPS ook achteraf gebruiken en de wandeling downloaden op de computer en bekijken waar je nu eigenlijk geweest bent. De hele wandeling kun je ook nog een keer in kleur bekijken met maps van google

Welke GPS?  Geen flauw idee! Zelf gebruiken wij sinds '96 Garmin en zijn daar tevreden over. Punten van overwegen bij de aanschaf: grootte van het scherm, mogelijkheid tot het laden van kaarten en het verbruik van batterijen / accu's.  PDA's vallen snel af omdat die nogal veel vergen.

 

 

  •  Foto's
  • Disclaimer

 

 

www.flickr.com

This is a Flickr badge showing items in a set called nature. Make your own badge here.