Als je gaat wandelen dan sjouw je meestal wat spullen mee, wat te eten, drinken, regenjack, camerra, etc. Je kunt het zo uitgebreid maken als dat je wilt, maar wat je meeneemt zul je moeten dragen. Het aanbod van rugzakken, rugzakjes, fannypacks is enorm en het prijsscala ook.

Wil je alleen iets voor dagtochtjes, dan zit je meestal rond de 20-25 liter wel goed. Zorg ervoor dat het ding goed zit; prop hem vol met de dingen die je mee zou kunnen nemen en loop er mee rond, spring er mee, beweeg er mee maar neem er een die goed zit, goed verstelbaar is en (wat ik prettig vind) borstbanden heeft. Als je een gemiddelde goede buitensport binnenwandelt, zul je overweldigt worden door het aanbod. Zelfs als je weet waar je rugzak aan moet voldoen dan is het nog steeds een kwestie van passen en persoonlijke voorkeur voor bijv. een ritsluiting rondom of een grote flap, extra buitenzakken, het soort frame, het ventilatie systeem. Is dat al niet voldoende om een paar uur in de winkel door te brengen, voor de dames komt er meestal nog de handicap van de juiste kleur bij, een rugzak kan nog zo goed zitten, aan alle eisen voldoen, twintig jaar meegaan, als de kleur verkeerd is.........

Het dragen van een rugzak is 1, het vullen van een rugzak een ander punt. De zwaarste dingen in het midden tussen de heupgordel en de schouderbanden, dan leg je de minder zware spullen er om heen. Voor de meeste dagtrips zal een brandertje het zwaarste wegen dus die verdeling is niet zo belangrijk als voor een rugzakken vanaf zo'n 35-40 liter. Zorg er wel voor dat alles een vaste plek heeft. Dit heeft als voordeel dat je alles makkelijk kunt vinden (ook in het donker) maar ook dat je voor het begin van een wandeling of trip makkelijk kunt controleren of je alles bij je hebt. Een EHBO-setje, GPS kleine Maclight in de bovenflap,  een kleine paraplu en flessen drinken aan de zijkant. Binnenin eten, droog T-shirt.  Bij de grote rugzak is de indeling grofweg hetzelfde, wat ik direct nodig zou kunnen hebben aan de buitenkant. Regenbroek en jack in het onderste vak, brander en eten, water en reservekleding in het bovenste vak. In de zijvakken flessen drinken en kaarten.

Dat drinken erg belangrijk is heeft er toe geleid dat het een verkoopitem is geworden; stopte ik voorheen de Platypus gewoon in het bovenvak van mijn Mammut, de Deuter heeft een gaatje waarbij H20 staat, speciaal voor de mensen die zich zouden afvragen waar dat gaatje voor was.

Voor hele korte tripjes of aanvulling op daypacks zijn er de fannypacks. Mensen die moeite hebben om beslissingen te nemen kunnen zich hier helamaal verliezen; 1 fles, 2 flessen, tasje met 1 fles, tasje met 2 flessen, een nog groter tasje met flessen, etc. Wederom een probleem voor veel vrouwen want de verschillende uitvoeringen zijn er ook in diverse kleuren. Voor hele wandelingen vind ik ze niet voldoende, maar ze kunnen wel een anvulling zijn bij een daypack om bijv. een camera of een kleine veldkijker in te doen of trailsnacks.

 

hij

 Deuter AC lite 20, een Mammut Big Horn 59 (60+20) en een kleine verzameling fanny packs. Een Camelbak Vantage 30  met een 3 ltr bladder.

zij

Karrimor spirit 30 en een kleine verzameling fanny packs

 

 

  •  Foto's
  • Disclaimer

 

 

www.flickr.com

This is a Flickr badge showing items in a set called nature. Make your own badge here.